Backlink Nedir?

Backlink Nedir?

Backlink nedir? araştırması yaptığınıza göre Google’ın sıralama faktörü olarak kullandığı 200’den fazla algoritmanın içinde, ağırlığı en yüksek 3 algoritmadan birinin; backlink olduğunu biliyor olmalısınız.

Yüksek sayıda kaliteli geri bağlantı içeren sayfaların, arama motoru sıralamalarında üst sıralarda yer alma eğiliminin arkasındaki gerçek budur.

backlink nedir, geri bağlantı nedir, backlink, geri bağlantı, Google sıralama faktörü, Google algoritması, SEO taktikleri
Sitenize bağlantı veren kaliteli bir web sitesi; arama motorlarına sitenizin güvenilir ve kullanışlı olduğunu fısıldar.

Backlink (geri bağlantı), ziyaretçileri doğrudan bloğunuza veya web sitenize yönlendiren bağlantılardır. “Gelen bağlantı” olarak da tanımlanan backlinkler; doğru kullanıldığında, en etkili arama motoru optimizasyonu (SEO) stratejisine dönüşürler.

Backlinkleri kitaplardaki veya bilimsel araştırmalardaki referanslara benzetebiliriz. İçeriğinde sitenize bağlantı veren kaliteli bir web sitesi; sitenize değer katar, arama motorlarına sitenizin güvenilir ve kullanışlı olduğunu fısıldar.

Değerli sayfalar, okuyucunun sorunlarını hızla ve kolaylıkla çözmesine yardımcı olur. Bu nedenle otoritesi yüksek web sitelerinde alanınızla alakalı anahtar kelimeleri barındıran içeriklerde bağlantılara sahip olmanız, web sitenizin Google’ın gözündeki değerini artırır. Çünkü Google’ın en sevdiği sayfalar kullanıcın aradığını sunmayı başaran sayfalardır.

Kaliteli geri bağlantılar web sitenize daha kaliteli trafik çekmenizi, sitenizin arama sorgularıyla daha alakalı hale gelmesini sağlar. Sahip olduğunuz kaliteli backlinklerin sayısı, web sitenizin arama motorlarındaki popülerliğini belirler.

Geri bağlantılar do-follow veya no-follow şeklinde yapılandırılabilir. Do-follow; Google botlarının bağlantıyı taramasına izin verir. Kaliteli bir backlink, nişinizi hedefleyen bir kelimeye verilen ve tercihen do-follow olan bir linktir. No-follow backlinkler ise botlara bağlantıları izlememeleri talimatını verir.

backlink nedir, geri bağlantı nedir, backlink, geri bağlantı, Google sıralama faktörü, Google algoritması, SEO taktikleri, Backlink Almak Neden Önemli?
Geri bağlantıları olmayan yeni web sitelerinin arama motorları tarafından keşfedilmesi haftalar alabilir.
  • Google’a içeriğinizin bilgilendirici ve arama sorgularıyla alakalı olduğuna dair sinyaller gönderen geri bağlantılar, sitenizin arama görünürlüğünü, organik sıralamasını önemli ölçüde iyileştirir.
  • Geri bağlantılar, kullanıcıların web sayfanıza yönlendirilen bağlantıya tıklamalarıyla sitenizin trafiğini ve marka bilinirliğini önemli ölçüde artırabilir. Bu, diğer web sitelerinden gelen yönlendirme trafiğinin genellikle hedefli olduğu ve hemen çıkma oranının düşük olduğu anlamına gelir.
  • Gelen bağlantılar, web sitenizin arama motorları tarafından indekslenme işlemini yani taranarak dizine eklenmesini hızlandırır. Google botları, mevcut web sitelerinden gelen geri bağlantıları izler ve değerlendirmeye alır. Geri bağlantıları olmayan yeni web sitelerinin arama motorları tarafından keşfedilmesi haftalar alabilir.
  • Diğer tüm sıralama faktörleri sabit tutulduğunda tek backlinki olan bir site, arama sonuçlarında hiç backlinki olmayan siteden daha üst sıralarda yer alır. Siteniz ne kadar çok kaliteli geri bağlantı kazanırsa, rakiplerinizi geride bırakma ve potansiyel müşteriler edinme şansınız o kadar yüksek olur.
backlink nedir, geri bağlantı nedir, backlink, geri bağlantı, Google sıralama faktörü, Google algoritması, SEO taktikleri, Backlink Almak Neden Önemli?, Backlink Nasıl Alınır?
Backlink satın almak teknik olarak Google’ın hizmet şartlarına aykırıdır.

Sitenizin arama performansını artırmak için, yüksek kaliteli geri bağlantılar almanız gerekir. Çünkü yalnızca otoriter sitelerden gelen geri bağlantılar, sitenizin itibarı için önemlidir. Resmiyette, Google yalnızca “doğal” bağlantılar oluşturulmasını ister. Bunun için de aldığınız bağlantıların kalitesini düzenli olarak kontrol eder. Ancak gerçek şu ki, rakipleri backlink satın alırken, bunu yapmayanların ilk sayfaya tutunmaları kolay değildir.

Pazarda sıfırdan başlamak doğal yollardan backlink almayı bekleyemeyecek kadar belirsizliklerle doludur, bu da birçok şirketin; zaman kazanmak için backlink satın almasına neden olur.

Doğal bağlantı oluşturmak, sitelerin sizin tarafınızdan herhangi bir müdahale olmadan web siteniz için bağlantılar sunmasıdır. Kaliteli içerik oluşturduğunuzda bu tür bağlantılar alma ihtimaliniz yüksektir, insanların işletmenizle doğal olarak bağlantı kurması da daha olasıdır. Ancak henüz köklü bir firma değilseniz ya da girişimci ruhunuzla yepyeni bir web sitesini büyütmeye çalışıyorsanız bu şekilde doğal bağlantı almanız nadiren gerçekleşir ve ücretli bağlantılar için yatırım yapmanız gerekebilir.

Ücretli bağlantı oluşturma, bir web sitesinin içeriğine bağlantınızı yerleştirmek için ödeme yapmanız anlamına gelir. Backlink satın almak manipülasyon olarak değerlendirilir ve teknik olarak Google’ın hizmet şartlarına aykırıdır. Ancak çok kaliteli içerikleriniz olduğu sürece Google, ücretli bağlantı ile doğal bağlantı arasındaki farkı anlayamaz. Bu nedenle belirli bir seviyeye kadar backlinkler için ödeme yapılması popüler bir dijital pazarlama geleneğine dönüşmüş durumdadır.

Backlink alırken kaliteli geri bağlantıların kademeli olarak alınması önemlidir çünkü arama motorları diğer sitelerden kaliteli geri bağlantılar almanın zor olabileceğini zaten bildiğinden aksi durumlar şüphe yaratır ve sıralamaları olumsuz etkileyebilir.

Backlink satın alırken temel parametre olarak backlink alınan sitenin DR (alan adı derecelendirmesi) veya DA (alan adı otoritesi) değerlerine bakılır. Bu puanlamalar, organik trafik gibi faktörlerin yanı sıra, bir web sitesinin kalitesini ölçmek için bir karşılaştırma sistemi olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ancak aslında, bir web sitesinin gerçek kalitesini tam olarak vermeyen üçüncü taraf ölçümlerdir.

Etkili bir backlink stratejisine sahip olmanız, arama motoru sıralamalarınızı artırmak için geri bağlantıları doğru şekilde kullanmanıza yardımcı olacaktır. Web sitenize geri bağlantılar kazandırmanın en popüler yollarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Yararlı İçerik

backlink nedir, geri bağlantı nedir, backlink, geri bağlantı, Google sıralama faktörü, Google algoritması, SEO taktikleri, Backlink Almak Neden Önemli?, Backlink Nasıl Alınır?
En küçümsenen backlink alma tekniklerinden biri en önemli SEO geliştirme yollarından biri sayılan yüksek kaliteli içerik oluşturmaktır.

İlgi çekici görsellerle benzersiz, kapsamlı, değerli içerikler yayınlamak, güçlü geri bağlantıların elde edilmesinde kanıtlanmış bir yöntemdir. Bunun için infografiklerden yararlanabilir, sektöre özgü yararlı blog gönderileri yazabilir, otoriter web sitelerine geri bağlantı verebilirsiniz. İçeriğiniz ne kadar bilgilendirici bulunursa, güçlü takipçiler oluşturma şansınız o kadar artacaktır.

Rakip Analizi

backlink nedir, geri bağlantı nedir, backlink, geri bağlantı, Google sıralama faktörü, Google algoritması, SEO taktikleri, Backlink Almak Neden Önemli?, Backlink Nasıl Alınır?
Google’ın ilk sayfasını hedefliyorsanız rakiplerinizin SEO stratejilerini takip etmek zorundasınız.

Rakiplerinizin sahip olduğu, ancak sizde olmayan geri bağlantıları keşfetmeniz; bu sitelerden backlink almanız için umut verici olasılıklardır. Bu olasılıkları ete kemiğe büründürmek için rakiplerinizin web sitelerine bağlantı verilen en güçlü sayfaları ve orada bulunan içerik türlerini inceleyerek site sahibi ile bağlantı kurabilirsiniz.

Referanslar

Şirketler, web sitelerinde müşteri referanslarını göstermeyi sever. Beğendiğiniz bir ürün veya hizmet için söz konusu markaya ana sayfalarındaki müşteri memnuniyetini kanıtlamaya çalıştıkları bölümler için bağlantınızı dahil edeceğiniz bir yorum göndermeyi düşünebilirsiniz. Hali hazırda ilişkilerinizin olduğu markalar, tedarikçileriniz ve mevcut müşterileriniz size bu iyiliği yapabilir.

Seo uzmanı Neil Patel’e göre Google aramasında sıralamayı etkileyen bir numaralı faktör geri bağlantılardır.

Bağlantısız Atıflar

Markanızdan veya ürünlerinizden bahseden web sitelerinin, nazik bir e-mail mesajı ile söz konusu içeriklere linkinizi yerleştirmelerini sağlayabilirsiniz. Site sahibinin tek yapması gereken hali hazırda içerikte bulunan kelimeyi tıklanabilir yapmak olsa da karşılık bekleyebilir.

Konuk Yazarlık

backlink nedir, geri bağlantı nedir, backlink, geri bağlantı, Google sıralama faktörü, Google algoritması, SEO taktikleri, Backlink Almak Neden Önemli?, Backlink Nasıl Alınır?
Google’ın anahtar kelime için markalı bağlantı metni kullanan siteleri cezalandırdığı düşünülüyor.

Sektörünüzdeki en popüler blogları araştırıp, mevcut içerik stratejilerini belirlemeli, hedef kitlelerini analiz etmelisiniz. Diğer konuk gönderilerinin bu tip sitelerde nasıl performans gösterdiğine de bakmanız önerilir. Ancak Google’ın ücretli konuk gönderileri yayınlayan ve anahtar kelime için markalı bağlantı metni kullanan siteleri cezalandırdığı düşünülüyor. Bu nedenle sponsorlu bağlantıların nofollow bağlantı özelliğine sahip olmasına dikkat edin ya da markanıza değil nişinizin önemli anahtar kelimelerine bağlantı vermelerini isteyin.

Tanıtım

Ne kadar iyi olursa olsun optimize etmediğiniz ve doğru şekilde tanıtmadığınız sürece içeriğiniz doğal backlink alamaz. Markanızı, sitenizi geniş bir kitlenin önünde konumlandırmak için e-posta pazarlamasından ve sosyal medya promosyonlarına kadar tanıtıma dair her tür dijital pazarlama aracını kullanmaya çalışın. Saygın işletme dizinlerine, blog ve forum yorumlarına manuel olarak bağlantılarınızı eklemek de işe yarayabilir.

Niş Forumlar

Bağlantılarınız sektörünüzle alakalı forumlarda bulunursa, forum takipçilerinden bir kısmını sitenize yönlendirebilir, otoriterinizi ve arama sonuçlarında görünürlüğünüzü artırabilirsiniz. ilgili bir forum bulduğunuzda, uygun bir profil açıklaması yazıp ana konseptinizi belirtin. Forumu, kurallarını ve işleyiş şeklini inceleyin. Üyelerinin mesajlarında bağlantı paylaşıp paylaşmadığını öğrenin. Her geçen gün daha fazla arkadaş edinen ve forum katılımcıları için ilginç ve yararlı mesajlar veren güvenilir bir üye olmaya çalışın. Unutmayın ki forumlar hedef kitlenizle ve sektörünüzdeki influencer ve blogger gibi figürlerle bağlantı kurmanız için önemli fırsatlar barındırır.

Bozuk Bağlantı Uyarısı

Sektörünüzle ilgili sitelerdeki ölü bağlantıları bulup site sahibine onların yerine kendi bağlantınızı önerebilirsiniz. Örneğin bir sitede SEO ile ilgili bir infografiğin linkinin artık çalışmadığını fark edip daha iyi bir infografik hazırlar, yayına alır ve bozuk link bildirirken site sahibini bu yeni içeriğinizden haberdar edebilirsiniz. Yurt dışında oldukça popüler olan bu yöntemi uygulamak için bozuk bağlantı bulma araçlarını kullanabilirsiniz. Ücretsiz bir Google Chrome uzantısı olan Check MyLinks’i Chrome’a ekleyerek başlayabilirsiniz.

backlink nedir, geri bağlantı nedir, backlink, geri bağlantı, Google sıralama faktörü, Google algoritması, SEO taktikleri, Backlink Almak Neden Önemli?, Backlink Nasıl Alınır?
Nişinizle ilgili otoriter bir sitedeki bozuk bağlantıları bulmak için bazı Chrome uzantılarından yararlanabilirsiniz.

Podcast

Elinizden geldiğince çok sayıda podcast’e konuk olmaya çalışın. Podcast’ler linklerinizi içerdiğinden sadece ciddi bir trafik göndermekle kalmaz, aynı zamanda tonlarca yüksek kaliteli geri bağlantıyla sonuçlanır.

.Edu Backlinkleri

backlink nedir, geri bağlantı nedir, backlink, geri bağlantı, Google sıralama faktörü, Google algoritması, SEO taktikleri, Backlink Almak Neden Önemli?, Backlink Nasıl Alınır?
Üniversitelerin web sitelerinden alınan geri bağlantıların çok değerli olduğunu biliyor musunuz?

.Edu uzantılı web sitelerinden gelen bağlantıların çok güçlü olduğu biliniyor. Üniversite sitelerinin sayfalarını bu gözle inceleyip oralarda yer almanın bir yolunu bulmaya çalışmanız önerilir.

Özet

Geri bağlantıların popüler olmasının en büyük sebebi web sitelerinin SEO’sunu geliştirmeleridir. Sitenizin Google aramalarındaki görünürlüğünü artırmak istiyorsanız, nişinizle alakalı içeriğe sahip otoriter web sitelerinden verilen bağlantılara ihtiyacınız olacaktır.

Özetle Backlink nedir? sorusunu “diğer web sitelerinden sitenize gelen ve SEO stratejilerinin çok önemli bir parçası olan bağlantılar” şeklinde yanıtlayabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir