On-Page SEO Nedir?

On-Page SEO Nedir?

Web sitenizin arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP) sıralamasını, kontrolünüzde olan bileşenlerle değiştirmek istiyorsanız On-Page SEO Nedir? sorusunun yanıtları üzerinde çalışmanız gerekir.

Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelen SEO, web sitenizin arama motorlarındaki görünürlüğünü iyileştirme sürecidir. SEO adına tek bir yanlış hareket, sıralamanızı zarar verirken güçlü bir hamle ilk sayfaya demir atmanızı sağlayabilir. On-Page (Sayfa içi) ve Off-Page (Sayfa Dışı) adında iki temel kategoriye ayrılan SEO çalışmaları, her web sitesi sahibinin aşina olması gereken teknikler içerir. Sayfa dışı SEO, PR fırsatları ve geri bağlantılar gibi stratejiler aracılığıyla trafiğinizi, ve dönüşümlerinizi artırmaya çalışır. Ancak On-Page SEO’nun temelleri zayıfsa Off-Page SEO çabalarınız istediğiniz sonuçları getirmez. Bu nedenle sayfa içi SEO’nuzu geliştirmek için odaklanmanız gereken bileşenlere hakim olmanız önemlidir.

Sayfa İçi SEO Nedir?

Sayfa İçi SEO Nedir?
Sayfa içi SEO, arama motorlarının bir web sayfasının ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur ve sayfaların dizine eklenmesini kolaylaştırır.

Sayfa içi SEO anlamına gelen on-page SEO, SERP sıralamanızı iyileştirmenin anahtarıdır. Organik trafiği artırmak için teknik SEO denen çeşitli yöntemlerle ve kaliteli içerikle web sitelerini optimize etme şeklinde tanımlanabilir.

Arama motorlarının bir web sayfasının ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olan, sayfaların dizine eklenmesini kolaylaştıran sayfa içi SEO; doğru başlıkları kullanmaktan, uygun anahtar kelime yerleşimine, site hızından mobil uyuma, dahili bağlantılardan meta açıklamalara kadar sayısız detaya dikkat kesilmenizi gerektirir.

SEO’nun ayrılmaz bir parçası olan Sayfa içi SEO; arama sonuçlarında 1. sırada yer alsanız bile ara verilmemesi gereken bir süreç olarak düşünülmelidir.

Sayfa İçi SEO Neden Önemlidir?

Sayfa İçi SEO Neden Önemlidir?
İçeriğinizin hem insanlar (müşterileriniz) hem arama motoru botları için optimize edilmesini sağlamaya çalışan sayfa içi SEO; dijital pazarlama stratejilerinin en kritik ögelerindendir.

Google’ın sıralama algoritmalarının giderek karmaşık bir hal alması sayfa içi SEO faktörlerinin her geçen gün daha önemli hale geleceği öngörülerini güçlendirmektedir.

SERP sıralaması ve organik trafik için yüksek hedefler söz konusu olduğunda, web sitenizde içerik oluşturmak ve yayınlamak yeterli değildir. Arama motoru algoritmaları her zamankinden daha akıllı, ve daha sezgisel olma yolunda ilerlemektedir. Google’da 49 milyardan fazla web sayfası bulunduğunu ve her gün 2 milyondan fazla blog yazısı yayınlandığını düşünürsek optimize edilmemiş içeriğinizin bulunmasını beklemek sonsuza kadar beklemek anlamına gelebilir. İşte bu nokta, Sayfa İçi SEO’nun resmi değiştirebileceği noktadır.

Dünyanın en akıllı arama motorunu yaratma misyonuyla hareket eden Google, bir sorgu için en alakalı arama sonucunu listelemeye çalışırken “değer katan” ve aramanın sorgusuna en iyi şekilde cevap veren en alakalı web sayfalarını önermeye çalışır.

Bu nedenle içeriğinizin hem insanlar (müşterileriniz) hem arama motoru botları için optimize edilmesini sağlamaya çalışan sayfa içi SEO; dijital pazarlama stratejilerinin en kritik ögelerindendir. Doğru uygulamalar, belirli sorgularla en alakalı URL’leri sıralamak için arama motorlarının içeriğinizi en iyi şekilde anlamasını sağlayacaktır.

İşletmenize ve mevcut pazarlama stratejilerinize bağlı olarak, arama motoru organik trafiği sitenize gelen tüm trafiğin % 90’ını oluşturabilir. Başka bir deyişle, sayfa içi SEO, rakiplerinizin % 90’ının önüne geçmenizi sağlayabilir.

Sayfa İçi Arama Motoru Optimizasyonu, hedeflenen organik trafiği getirmeye odaklanır. Her arama sorgusu belirli bir amaçla yapılır ve belirli bir ihtiyaca yöneliktir. İçeriğinize organik arama sonuçları üzerinden erişildiğinde içeriğiniz arama amacını karşılıyorsa, mümkün olan en yüksek kaliteli trafiği elde etmiş olursunuz. Bu tür trafik, ödeme yapacak müşterileri kazandıran trafiktir. Dahası, PPC gibi ücretli araçlara kıyasla daha uygun maliyetlidir. Uzun vadede, SEO yatırımınızdan izlenebilir ve ölçülebilir bir getiri elde edersiniz.

Arama motorlarının web sayfalarınıza ve içeriğinize anında erişebilmesi için sitenizin sayfa içi SEO yöntemleri ile “arama motoru dostu” olması sağlanmalıdır. Böylece içeriğiniz ideal potansiyel müşterilerinizin önüne daha hızlı ve daha etkili bir şekilde çıkabilir.

İç SEO tarafınızı hallettikten sonra ” Off-Page SEO Teknikleri ” yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Site İçi SEO Taktikleri

SEO teoride basittir, ancak pratikte değildir. Anahtar kelimeler SEO’nun merkezinde yer alır ancak maksimum görünürlük elde etmek için teknik mükemmelliğe ve üstün kaliteli içeriğe de ihtiyaç duyulur. Web sitenizin başarısı üzerinde doğrudan veya dolaylı etkisi olan popüler sayfa içi SEO bileşenlerini ve hızlıca uygulayabileceğiniz taktikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Mobil Uyum

Mobil Uyum, AMP, responsive tasarım
Sitenizin ne kadar “mobil uyumlu” olduğu, Google sıralamanızı etkiler.

Google mobil arama istatistiklerine göre, tüm arama hacminin yarısından fazlası akıllı telefonlardan elde edilmektedir. Bu, web sitenizin mobil uyumlu olduğundan her zaman emin olmak zorunda olduğunuz anlamına gelir.

Google, duyarlı (responsive) tasarım öğelerine bakmanın yanı sıra, sıralama faktörü olarak mobil sayfanızın performansına da bakar. Mobil kullanıcılar için hızlı yükleme süreleri elde etmek amacıyla hızlandırılmış mobil sayfalardan (AMP) yararlanabilirsiniz. Dilerseniz AMP Nedir? Google AMP Nasıl Kullanılır? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Site Hızı

Site Hızı, cdn
Projenizin büyüklüğüne göre vds veya dedicated sunucu gibi paylaşımsız hosting alternatiflerini veya bulut sunucuları düşünebilirsiniz.

Sayfa yüklenme hızlarınızda sorun varsa içeriğinizi optimize etmenin hiçbir anlamı yoktur. Bir sayfanın yüklenmesi birkaç saniyeden uzun sürdüğünde, ziyaretçilerinizi kaybedersiniz. Sitenizin olabildiğince hızlı olması için yapabilecekleriniz şunlardır:

  • Geç yüklenen sayfalar Javascript ve resim dosyası boyutuna bağlı olabilir. Bu durumda, odak noktası görüntüleri sıkıştırmak ve kodu optimize etmek olmalıdır.
  • CDN (içerik dağıtım ağı) kullanmak ziyaretçilerin coğrafi konumlarına göre en yakındaki sunucudan sitenizin verilerine ulaşmasını sağlar, bu daha hızlı sayfa yükleme süreleri anlamına gelir.
  • Siteniz yavaşsa hosting sağlayıcınızla görüşüp paketinizi yükseltmek çözüm olabilir, projenizin büyüklüğüne göre daha fazla performans vadeden vds veya dedicated sunucu gibi paylaşımsız hosting alternatiflerini veya bulut sunucuları da düşünebilirsiniz.

Web sitenizin performansını güçlendirecek Hosting önerilerimiz hakkında müşteri temsilcimizle görüşebilirsiniz.

URL

Google, URL’lerin bir sayfanın ne hakkında olduğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olduğunu açıkça belirtmiştir. URL’lerin doğru kullanımı, tıklama oranlarının iyileştirilmesine de yardımcı olabilir.

Peki, URL’lerinizi nasıl optimize edebilirsiniz?

  • Sayfadaki içerikle alakalı olduklarından emin olarak
  • Birincil anahtar kelimenizi URL’nize ekleyerek (hem arama motorlarının hem de kullanıcıların bir sayfanın içeriğini anlamasına yardımcı olur)
  • Anahtar kelimeyi URL’de olabildiğince sola yerleştirerek
  • Kısa ve öz tutarak (Google, arama sonuçlarında sık sık URL’leri gösterir. Bir sayfa URL’si uzun bir rastgele harf ve sayı dizesiyse bu, kullanıcıların sayfanızı anlamasına yardımcı olmaz. Sayfanızın amacını ne kadar iyi anlarlarsa, arama sonucunu tıklama olasılıkları o kadar artar. Ayrıca kısa URL’lerin paylaşılması ve hatırlanması kolaydır).
  • Kelimeler arasında kısa çizgi kullanarak (Kısa çizgi URL’leri daha okunaklı hale getirir).

Başlık Etiketleri ve Meta Açıklamalar

Her sayfanın, arama sonuçlarında başlık olarak görünen tıklanabilir bağlantı şeklinde bir başlık etiketi bulunur. Meta açıklama ise arama sonuçlarında başlık etiketinin altında görünen sayfanın kısa bir özetidir. Her ikisi de tahmin edebileceğinizden çok daha işlevseldir.

başlık etiketi

Başlık etiketi, doğrudan bir sıralama faktörüdür, meta açıklamalar doğrudan bir sıralama faktörü değildir. Ancak ikisi de arama motorlarının ve kullanıcıların bir sayfanın amacını anlamasına yardımcı olması nedeniyle oldukça önemlidir.

Başlık etiketleri ve meta açıklamalar, bir site arama sonuçlarında listelendiğinde tıklanma oranında önemli rol oynar. Hem başlık hem de meta açıklama optimize edildiğinde, Google’a içeriğinizin değerli olduğunu fısıldayan Tıklama Oranı (TO) artacaktır. Daha yüksek TO, daha yüksek sıralama anlamına gelir.

meta açıklama

Sayfa içi SEO analizinizin ilk adımlarından biri, başlığa ve meta açıklamanıza bakmak olmalıdır:

  • Birincil anahtar kelimenizi başlık etiketinin başlangıcına yakın bir yere yerleştirin.
  • Arama sonuçlarında yarım görünmemesi için başlık etiketini 55 veya 60 karakter civarında tutun (Yoast gibi WordPress eklentileri, meta etiketlerinizin uzunluğu konusunda yol göstericidir).
  • Başlık etiketlerinizde büyük harflerden kaçının.
  • Google’ın yinelenen sayfalarınız olduğunu düşünmemesi için her sayfaya benzersiz bir başlık verin.
  • Kullanıcıların tıklamak isteyeceği net, ilgi çekici başlıklar yazın.
  • Birincil anahtar kelimenizi meta açıklamanıza ekleyin (Arama sonuçları listesinde bu anahtar kelime kalın listelenir).
  • Meta açıklamayı 155 karakterle sınırlayın.
  • Meta açıklamanızı, sayfayı doğru bir şekilde tanımlayacak şekilde oluşturun (Reklam metni gibi düşünün ve tıklama isteği uyandırmasına dikkat edin).

Dahili Bağlantılar

Dahili bağlantılar tartışmasız SEO’da en çok ihmal edilen taktiklerinden biridir. Yeterince kullanılmayan bir strateji olsa da iç bağlantılar, Google’ın sitenizi taramasına, sayfalar arasındaki ilişkiyi anlamasına yardımcı olur.

Ayrıca eski içeriği ortaya çıkarmanızı sağlayan ve geri bağlantı alma şansınızı artıran dahili bağlantılar sıralama alma gücünü web sitenize dağıtır. Tüm bağlantılarınızın ana sayfanıza yönlendirilmesi SEO açısından uygun değildir. Sitenizin sayfalarına yayılan dahili bağlantılar, içeriklerinizin birbirine dokunmasını sağlayarak web sitenizin kullanılabilirliğini artırır. Kullanıcıların alakalı içeriklerinizi bulmasına ve sitenizde daha uzun kalmasına neden olur. Hemen çıkma oranını azaltır ve dönüşüm oranını iyileştirir.

Dahili bağlantıları oluştururken;

  • Her içerik sayfasında 5 veya daha fazla dahili bağlantı bulundurun.
  • Bağlantı metninizi optimize edin (Hedef bağlantıyı açıklaması ve bağlantı verilen sayfanın hangi anahtar kelimeyle sıralama almasını istiyorsanız onun kullanılması önemli).
  • Eski içeriklerinizi tarayın ve son yayınlanan içeriklere bağlantılar ekleyin.
  • İyi dönüşüm sağlayan sayfalara kapsamlı bir şekilde bağlantı verin.
  • Ana sayfanız gibi yetkili sayfalardan bağlantı vermek de önemlidir.

Kullanıcı Deneyimi

kullanıcı deneyimi, UX
Kullanıcılar için iyi olan, SEO için de iyidir!

Sayfa içi SEO’nun arama motorlarıyla ilgili olduğu düşünülse de kullanıcılarla da ilgilidir. Arama amacını göz önünde bulundurmak, içeriğinizi anahtar kelimelerle doldurmaktan kaçınmak, uzun, kapsamlı, alakalı içerik oluşturmak gibi aslında sayfa içi SEO adına attığınız her adım sayfanızdaki kullanıcı deneyimine katkıda bulunur.

Kullanıcı deneyimi kullanıcıların bir sayfayla etkileşim deneyimini nasıl algıladığını gösteren bir dizi sinyalle ölçülür. Sinyaller arasında sayfa hızı ve mobil uyumluluk gibi kriterler de yer alır.

Sayfanızdaki bekleme süresini iyileştirmeye de yarayan kullanıcı deneyimine yönelik teknikler; alakalı içeriğe referans vermekten sindirilebilir paragraflara, madde işareti eklemekten özete kadar içeriğinizin okunmasını kolaylaştıran her şeyi içerebilir. Örneğin kullanıcı deneyimini iyileştirmek için bozuk bağlantıları denetlemeli, gezinme hiyerarşinizi ihtiyaç duyulan bilgileri hızlı bir şekilde sunacak şekilde geliştirmelisiniz.

Semantik SEO ve kullanıcı amacı gibi site içi SEO unsurlarını göz önünde bulundurursanız, doğal olarak kullanıcı deneyimine göre sitenizi optimize etmiş olursunuz. Çünkü bir arama motorunun amacı, kullanıcıları alakalı ve yüksek kalitedeki içeriği sunmaktır. Bu kullanıcılar için iyi olanın SEO için de iyi olduğu anlamına gelir.

Başlıklar

Makalelerde tutarlı bilgi hiyerarşisi için uygun başlık etiketlerini kullandığınızdan emin olmalısınız. Sayfalarınızın her birinde yalnızca ana anahtar kelimeyi içeren bir H1’in olması ve ana anahtar kelime varyasyonlarını içeren H2, H3 şeklinde alt başlıkların olması önerilir.

Sayfalarınızda birden çok başlık etiketi (H2, H3..) kullanmak kullanıcıların içeriği hızlı bir şekilde kavramasına yardımcı olur ve bu da genel kullanıcı deneyimini iyileştirir.

Ayrıca, alt başlıklar Google’ın bir sayfanın içeriğini anlamasına yardımcı olur. Başlıklar oluştururken, birincil anahtar kelimenizi en az bir veya iki H2 başlığında kullandığınızdan emin olmalısınız. İlişkili ve mantıklıysa, birincil anahtar kelimeyi H3 veya diğer başlıklara tekrar eklemeye çalışmanız önerilir. Kapsamlı konu hakkında Google’a verilen sinyalleri güçlendirmek için bazı başlıklara uzun kuyruklu anahtar kelimeler eklemek de işe yarayacaktır.

İçerik

Google, araştıranın problemini tamamen ve verimli bir şekilde çözen, arama amaçlarını karşılayan, yüksek kaliteli içerikleri göstermek ister. İçeriğinizin arama yapanlara değer sağlaması ve Google’ın sahip olduğu diğer tüm sayfalardan daha iyi olması gerekir.

SEO uyumlu makalelerde kullanılan popüler teknikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • En az 2000 kelimeyi hedefleyin. Yazılarınızda kısa ve ikna edici girişler yazarak sorunu ve çözümü açıkça ifade edin.
  • Uzun cümlelerden ve geniş paragraflardan kaçının.
  • Yazıyı alt başlıklarla 300 kelimeden uzun olmayan bölümlere ayırın.
  • Hedef SEO anahtar kelimesini sayfa boyunca doğal olarak yerleştirin.
  • İçeriği arama amacına göre hazırlayın (search intent).
  • İnsanların metinde aşağı doğru hareket etmesini sağlamak için köprü ifadeler kullanın.
  • Okuyucuların ilgisini çekmek için hikayeleri ve duyguları birleştirin.
  • Sektörünüzdeki popüler kavramları, araçları açıklayan kılavuzlar, rehberler, kontrol listeleri ve SSS türünde içerikler oluşturun.
  • İçeriğiniz çok kısa veya spesifikse, hemen çıkma oranlarını azaltmak için videolar ekleyebilirsiniz.

SEO Uyumlu Makale Nedir? adlı yazımızı okuyarak ilk sayfaya yerleşmenize yardımcı olacak ipuçları elde edebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler

ANAHTAR KELİMELER
Düşük arama hacmine sahipken, bir ton trafik üretme potansiyeli olan ve sıralama almanızı kolaylaştıran uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanmanız önerilir.

Anahtar kelimeleri kullanırken kullanıcıları ilgili aramayı yapmaya iten şeyin ne olduğunu tahmin edebilirseniz, milyonlarca ışık yılı önde olursunuz.

Bir arama sorgusu ne kadar spesifik olursa, kullanıcı o kadar bilinçlidir. Potansiyel müşteriler, satın alma kararı vermeye hazır olduğunda, daha spesifik arama terimleri kullanma eğilimindedir. Bu nedenle düşük arama hacmine sahipken, bir ton trafik üretme potansiyeli olan ve sıralama almanızı kolaylaştıran uzun kuyruklu anahtar kelimeler kullanmanız önerilir. Bunun için Google’da ana anahtar kelimenizi aratıp “… ile ilgili aramalar” bölümüne bakabilir ve arama kutusundaki otomatik tamamlamadan yararlanabilirsiniz.

  • Hedef anahtar kelimenizi ilk 100 kelime içinde kullanmaya çalışın. Bu, hem Google’a sayfanızın ana konusu bildirir hem de kullanıcılar için doğru yerde olduklarının göstergesidir.
  • Semantik (Anlamsal) arama için anahtar kelimenizin varyasyonlarını kullanın ve tüm anahtar kelimeleri doğal olarak yerleştirin.
  • Sayfalarınızdaki anahtar kelime yoğunluğunu da göz önünde bulundurmanız gerekir. Çoğu SEO uzmanı ideal anahtar kelime yoğunluğunun % 1-2 civarında olduğunu belirtir. Bu, anahtar kelimenizin her 100 kelimede bir ila iki kez görünmesinin uygun olacağı anlamına gelir.

Okunabilirlik

Metin okunabilirliği doğrudan bir sıralama faktörü değildir. Ancak okunabilirliği yüksek bir metni, Google ve kullanıcıların sindirmesi daha kolaydır. İnsanların çoğu içeriğinizi mobil cihazlardan okuyacağı için, gözden geçirilmesi kolay yazılar oluşturun. Yazı tipi, yazı tipi boyutu, satır yüksekliği ve satır uzunluğuna özellikle dikkat edin. Bunlar, metninizin görsel olarak nasıl görüneceğini belirleyecek ve okunabilirlik üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktır. Ayrıca metninizi daha okunabilir kılmak için:

  • Sayfayı gözden geçirilebilir bölümlere ayırın.
  • Birden çok başlık ve alt başlık kullanın.
  • Geniş metin bloklarından kaçının.
  • Madde işaretli listeler kullanın.
  • Destekleyici görsellerden yararlanın.
  • Net, eyleme geçirilebilir, kısa cümleler kullanın.
  • Her paragraf için 2-4 cümle hedefleyin.
  • Sohbet tarzında basit bir dil kullanarak yazın.
  • İçeriğinizin okunabilirlik puanını gösteren Yoast gibi eklentiler kullanabilirsiniz.

Görsel Optimizasyonu

Görsellerin SEO’da optimize edilmesi için kısa çizgilerle ayrılmış sözcüklerden oluşan açıklayıcı dosya adlarına ihtiyacı vardır. Ayrıca makaleye dahil edilen anahtar kelimelerle uygun açıklamaları resim alt etiketlerine eklemelisiniz. Alt metin, arama motorlarının görseli anlamasına yardımcı olur.

Görüntü kalitesini korurken hızlı yüklenecek şekilde dosya boyutunun optimize edilmesi de önemlidir. Büyük boyutlu görseller sayfa yükleme süresini olumsuz etkiler ve bu, Google’da üst sıralarda yer alma ihtimalini zedeler.

Güncellik

Haber makaleleri, trendler ve dönemsel makalelerin sınırlı ömrü vardır. Trafikte ani artış görmek için trendleri ve haber değeri taşıyan olayları zaman zaman bloğunuza taşıyabilirsiniz ancak her dem taze içeriklerin yayınlandıktan yıllar sonra da değer taşımaya devam edeceğini unutmayın.

Ayrıca sürekli olarak yeni içerik yayınlamaya çalışmanız önerilir. Her bir içerik parçası ideal potansiyel müşterileriniz tarafından fark edilmeniz için yepyeni bir fırsat kapısıdır.

Düşük performans gösteren içeriği belirleyip daha fazla alt başlık, resim, veri ekleyerek geliştirin. Bu şekilde eski yayınları güncelleyip yeniden yayına almanız trafiği canlandıracaktır.

Uyarı

Beyaz şapka SEO, değer katan içerik oluşturmayı içeren kullanıcılara odaklanan etik yaklaşımlardır. Stratejik ince ayarlar yaparken sitenizi ziyaret eden kişiler için yüksek kaliteli içerik oluşturmak ve kullanıcı deneyimini olabilecek en ideal hale getirmekle ilgili tekniklerin kullanılmasıdır.

Etik Olmayan ve siyah şapka SEO olarak bilinen uygulamalar ise Google tarafından fark edildiğinde web sitesi sıralamanıza zarar verir. Siyah şapka SEO, sıralamayı hızlı bir şekilde yükseltmek için anahtar kelimeleri veya cümleleri doğal görünmeyecek kadar sık ​​tekrarlamayı ve gizli yönlendirmeleri içeren, arama motoru kurallarına aykırı taktiklerdir. Gri şapka SEO ise Beyaz ve Siyah Şapka SEO taktiklerinin birlikte uygulandığı durumlar için kullanılan bir terimdir.

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi Google, arama yapan kişinin sorgusunu en iyi şekilde yanıtlayan sayfaları aramaktadır. Yani, siyah şapka veya gri şapka yaklaşımları hedefinize giderken yara almanıza neden olabilir.

Dilerseniz Black Hat SEO’dan kurtulmanın yollarından bahsettiğimiz Black Hat SEO nedir? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Özet

Sayfa içi SEO, organik arama sonuçlarında sıralamanızı iyileştirmek için web sitenizde başlıkları, URL’leri, meta açıklamaları ve içeriğinizi optimize etmek gibi detaylarla ilgilidir.

Sayfa içi SEO, arama motorları güncel bilgilere öncelik verdiğinden, tek seferlik bir iş değildir. Bu nedenle sürekli değişen gizemli Google algoritmaları karşısında On-Page SEO Nedir? sorusuyla kalmayıp araştırmalara devam etmeniz ve mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunmaya odaklanmanız önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir