SSD hosting, temelde bir hosting türü değildir, verilerinizin SSD sunucularda çalışmasını sağlayan hosting planları için kullanılan genel bir terimdir. SSD Hosting Nedir? sorusunun yanıtlarına geçmeden önce HDD’nin ve SSD’nin tanımlarıyla yola çıkmak bu popüler barındırma terimini daha anlaşılır kılacaktır.
SSD Nedir?
Katı hal sürücüsü anlamına gelen SSD (Solid-state Drives); masaüstü bilgisayarlar, laptoplar ve sunucularda bellekteki verilere yüksek hızda erişmeyi sağlayan en verimli depolama teknolojisidir.
SSD’nin avantajları, dezavantajları, bölümleri, HDD ile karşılaştırılması ve kullanım alanları hakkında detaylar için SSD Nedir? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
HDD Nedir?
SSD’ler yaygınlaşana kadar uzun yıllar varsayılan depolama seçeneği olarak kullanılan sabit disk sürücüleri (HDD – Hard Disk Drives), veri okuma sisteminin temeli olarak dönen bir disk içeren mekanik cihazlardır. HDD’ler çok büyük miktarda veri depolayabilir ancak basit mekanizmalara dayanmaları nedeniyle bazı sorunlara yatkındırlar.
SSD Ve HDD Arasındaki Fark Nedir?

- Sabit disk de denen HDD’ler, SDD’lerden daha yavaştır. HDD’ler, manyetik olarak kaplanmış bir metal diskten oluşur ve diskin üzerinde gezinen bir okuma kolu bulunur. Diskin kendisi ne kadar hızlı dönerse, disk sürücüsündeki verileri depolaması veya bunlara erişmesi o kadar hızlı olur. Burada sorun, diskin arızalanana kadar yalnızca belirli bir süre çok hızlı dönebilmesidir. Bu durum disk sürücüsünün hızını sınırlar. SSD disklerin en önemli farkı disk (okuma-yazma) hızının yüksek olmasıdır. Spektrumun daha hızlı ucundaki bir HDD, 125 MBps (saniyede megabayt) hızında veri okuyabilirken, standart bir SSD, 500 MBps’den daha yüksek hızlarda sıralı veri okumaları gerçekleştirebilir. Bu, SSD’nin isteklere daha hızlı cevap verebileceği, web sitenizde donma ve gecikme yaşamayacağı ve Mysql sorgularının kolaylıkla gösterebileceğini anlamına gelir.
NVMe SSD kullanıldığında fark daha da belirgin hale gelir. NVMe SSD, verileri standart bir SATA SSD kartından dört kat daha hızlı okur ve on kat daha hızlı veri arar.
Turhost’un tüm hosting planlarında NVME SSD bir seçenek değil, varsayılan bir özellik olarak sunulmaktadır.
- SSD ve HDD arasındaki en büyük fiziksel fark SSD’lerin hareketli parça içermemesidir; bu, aşırı ısınmayı engeller. HDD’de veriler, diskin bir alanından diğerine son derece hızlı hareket eden bir kafa tarafından okunur ve yazılır. Tüm bu parçalar “mekanik” olduğundan, sabit disk herhangi bir bilgisayarın en yavaş bileşenidir. Oysa mekanizması, HDD yani sabit disk sürücülerinden farklı olan SSD’ler, hareketli nesnelere sahip değildir. SSD, HDD’ye kıyasla mekanik arızaya daha az eğilimlidir.
- SSD diskte veriler, güç olmadığında bile verileri tutan flash bellek yongalarında birbirine bağlı olarak depolanır. Sistem kapalıyken veya önyükleme durumundayken veri kaydetmeniz mümkündür. SSD’nin çok daha az güce ihtiyaç duyması elektrik kullanımı ve bütçe giderleri açısından tasarruf sağlar.
- SSD’nin en önemli dezavantajı maliyettir. Günümüze dek en yaygın kullanılan depolama türü olan HDD’ler, büyük miktarda veriyi en düşük maliyetle depolayabilme özellikleriyle ünlüdür. HDD’lere kıyasla daha yeni bir teknoloji olan SSD’ler açısından, kullanım oranlarının artmasıyla maliyet farkının eşitlenmeye başladığı söylenebilir.
SSD Hosting’i Farklı Kılan Özellikler
Veri depolama teknolojisindeki son büyük gelişme diyebileceğimiz SSD’ler, geleneksel sabit disk sürücülerine (HDD) sahip sunuculardan daha hızlı ve daha güvenilir barındırma ortamı sağlamaktadır. Ancak SSD’nin tüm bu avantajlarına rağmen kesinlikle uygun maliyetli bir alternatif olan HDD’yi tercih etmenin makul olduğu durumlar da söz konusudur. Günde birkaç bin ziyaretçisi olan küçük bloglar, sayfa önbelleğe alma ve HDD depolama kombinasyonuyla ihtiyaçlarını karşılayabilir. İndirme hızındansa kapsamlı dosya arşivlerine öncelik veren bir işletme de SSD’nin artılarını gereksiz bulabilir.
Buna rağmen artan sayıda işletme, web hosting sağlayıcısı ve web sitesi sahibi gelişmiş güvenilirlik ve daha yüksek disk okuma hızları nedeniyle tercihlerini SSD’den yana kullanmaktadır. SSD’nin web barındırmada oyunu nasıl değiştirdiğini anlamak için aşağıdaki başlıklara göz atmanız yeterli olacaktır.
Hız

SSD’ye ve HDD’ye dayanan hosting paketlerini karşılaştırırken genellikle en önemli ayırt edici faktör hızdır. Burada bahsedilen hız; sunucunuzun verileri depolayabime, verilere erişebilme (okuma-yazma) ve ziyaretçilere sunma hızıdır.
SSD hosting verilere daha hızlı erişmenizi sağlar. SSD’ler, 40 ila 100 mikrosaniye arasında veri erişim hızına sahiptir, yani HDD’lerden 100 kat daha hızlıdırlar. Bu nedenle sunucu ortamında genel sunucu performansını ortalama % 95 oranında artırırlar. Sunucu hızındaki bu artış, SSD sunucusunda barındırılan uygulamalarınızın daha hızlı çalışacağı anlamına gelir.
Özetle HDD teknolojisine dayanan bir hosting planına sahip bir web sitesi, hız nedeniyle ziyaretçi kaybedebilir. Ancak bir SSD’nin geliştirilmiş disk okuma hızı, kullanıcıların verilere çok daha hızlı erişmelerini sağlar.
SSD’ler verileri HDD’lerden önemli ölçüde daha hızlı sunduğundan, SSD hosting; web sitesi sayfalarınızın daha hızlı yüklenmesine olanak tanır.
SSD hosting’in bu özelliği, arama motoru sıralaması, kullanıcı deneyimi, dönüşüm oranı gibi faktörleri doğrudan etkileyebilir ve web sitenizin daha başarılı ve etkili olmasına yardımcı olabilir.
Dayanıklılık

Sabit disk arıza istatistikleri HDD disklerin 3-5 yıllık kullanım süresi boyunca yüzde 3,35 oranında arızalandığını göstermektedir. Bununla birlikte, 3-5 yıllık kullanımda SSD’lerin başarısızlık oranı yüzde 0,5’tir.
Sabit sürücülerin arızalanması, bir sürücünün ömrüne bağlıdır: Genel olarak, bir SSD’nin ömrünü 10-20 yıl, HDD sürücüleri için ise 5-6 yıl olarak düşünebiliriz. Elbette ki SSD ve HDD’yi kırılma noktalarına kadar zorlamak akıllıca değildir ancak SSD’ler potansiyel olarak dört kat daha uzun süre boyunca güvenilir bir şekilde çalışabilir.
Güç Tüketimi
Web hosting sunucuları, web sitenizi her zaman çalışır durumda tutmak için günde 24 saat, haftada yedi gün ve yılda 365 gün aralıksız çalıştıklarından çok fazla güç tüketirler. Bir sunucunun tükettiği gücün % 35’e kadarı veri depolamaktan kaynaklanır.
SSD’ler, güç üretimi açısından daha verimlidir. Etkin olmadığı zamanlarda HDD’ler, SSD’lerden 7 kat daha fazla güç girişi gerektirebilir. Bu nedenle SSD’ler, web hosting sağlayıcılarının genel giderleri azaltmasına ve daha cazip fiyatlar belirlemelerine olanak tanır.
Güvenilirlik

HDD’lerin hareketli parçalarının bulunması arıza riskini doğurduğundan verilerin bozulması ve kaybolması söz konusu olabilmektedir. Çoğu barındırma sağlayıcısı, yedekleme sistemlerini kullanarak bu riskleri azaltmaya çalışsa da verilerin güvende ve erişilebilir olmasının her işletme için çok önemli olduğu aşikârdır.
Hareketli mekanik parçalar kullanmayan SSD’ler de elbette ki uzun yıllar boyu kullanımdan sonra yıpranabilir ve performanslarını kaybedebilir ancak SSD’ler’de arıza olasılığı yukarıda da bahsettiğimiz gibi daha azdır, HDD’lere göre çok daha uzun ömürlüdürler.
Depolama Kapasitesi
Herhangi bir depolama ortamı seçilirken göz önünde bulundurulan en önemli bileşen depolama kapasitesidir. HDD’ler, ortalama 1-18 TB kapasiteye sahipken SSD’lerin 50-100 terabayt arasında değişen kapasiteleri vardır. Büyümekte olan işletmeler zamanla daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyacağından SSD’yi tercih etmeleri önerilir.
Verimlilik
SSD’ler, daha fazla güvenilirliğe, daha az güç tüketimine, daha hızlı okuma/yazma sürelerine sahip oldukları için mükemmel verimlilikten söz etmek mümkündür. SSD’ler, sıralı verileri 550 MBps’ye kadar okuyabilir ve 520 MBps’ye kadar yazabilirken, HDD’ler yalnızca 125 MBps’ye kadar sıralı okuma/yazma yapabilir.
Çevre Dostu
SSD’nin güç tüketimi konusundaki avantajı, karbon ayak izinin azaltılması ve çevre kaynaklarının korunması açısından daha çevre dostu bir seçenek olarak karşımıza çıkmasını sağlamaktadır.
Linux’tan Windows’a en modern donanımlarla ve orijinal yazılımlarla güçlendirilmiş hız ve güvenlik odaklı hosting planlarımız arasında web sitenizin ya da kurumsal uygulamalarınızın gereksinimlerine uygun en verimli hosting çözümünü uzman ekibimizin yardımıyla belirleyebilirsiniz.
Özet
SSD depolama, HDD’ye göre daha yüksek güvenilirlik, performans ve iyileştirilmiş çalışma süresi (uptime) sağlamaktadır. Bu, içeriğinizin web sitenizden, bloğunuzdan veya uygulamanızdan daha hızlı teslim edileceği ve olası kesinti sürelerinin minimuma çekilebileceği anlamına gelir.
En verimli hosting planına karar vermeye çalışırken doğru depolama türünü seçmek isteyenler, SSD Hosting Nedir? sorusunun yanıtlarına ihtiyaç duyacaktır.